"Viihdyin niin hyvin, että jatkoin samassa työssä myös seuravana kesänä. Tulevaisuuden kannalta merkittävintä oli kielitaidon paraneminen. "

Kesätöissä: Antti Komulainen Virossa (2013)

Kehittäviä tehtäviä ja kielitaitoa


”Viihdyin niin hyvin, että jatkoin samassa työssä myös seuravana kesänä. Edes palkkataso, noin viidesosa Suomen palkasta, ei haitannut. Työtehtävät olivat sopivan haastavia, mikä kehitti osaamistani laajasti. Myös urheiluun pystyin keskittymään suhteellisen hyvin. Tulevaisuuden kannalta merkittävintä oli kielitaidon paraneminen. Ensimmäisen kesän puhuin englantia, mutta toisena vuonna panostin tosissani viron opiskeluun.”

Homman nimi:
Olin kesätyöntekijänä UPM:n Otepään vaneritehtaalla. Toimeenkuvaan kuului myös tuotannon työtehtäviä, mutta pääpaino oli tuotannon häiriöaikojen kartoittamisessa. Viihdyin niin hyvin, että jatkoin samassa työssä myös seuravana kesänä. Edes palkkataso, noin viidesosa Suomen palkasta, ei haitannut.

Paikan hankkiminen:
Kiinnostuin Otepäästä, koska hiihdin tuohon aikaan kilpaa. Otepää on yksi hiihdon maailmancupin osakilpailupaikkakunnista sekä suosittu leiripaikka kesäisin erityisesti rullahiihtoratansa ansiosta. Ajattelin voivani yhdistää opintoihin kuuluvan työharjoittelun sekä hiihtotreenit poikkeuksellisella tavalla, ja tämä toteutui jopa odotuksia paremmin. Itse työn haussa puualan lehtorin suhteista tehtaan johtoon ei ollut yhtään haittaa. Kävin työhaastatteluissa muutamalla päijäthämäläisellä toimijalla, mutta lopulta päätös lähteä Otepäähän oli erittäin helppo.

Plussat ja miinukset:
Parasta oli huomata pärjäävänsä yksin ulkomailla. Toki ympärillä oli avuliaita ihmisiä, ja muun muassa asumisjärjestelyissä työnantajan panos oli kiitettävä. Työtehtävät olivat sopivan haastavia, mikä kehitti osaamistani laajasti. Myös urheiluun pystyin keskittymään suhteellisen hyvin. Tulevaisuuden kannalta merkittävintä oli kielitaidon paraneminen. Ensimmäisen kesän puhuin englantia, mutta toisena vuonna panostin tosissani viron opiskeluun. Olin vielä seuraavan talven vaihto-opiskelijana Tartossa, ja muutamasta kurssista suoriuduin kokonaan viroksi. Haittapuolena oli se, että varsinkin loppukesästä itikoita oli aika paljon.

Aiemmat ja tulevat työpaikat:
Aiempaa kokemusta alan töistä minulla ei ollut, kyseessä olivat ensimmäisen ja toisen opintovuoden työharjoittelut. Jatkossa pyrin hyödyntämään kesätöistä saatua kokemusta, joten varmaan vaneripuolelle se kallistuu. Ikkunat ovat auki muuallekkin kuin Eurooppaan, erityisesti Pohjois-Amerikan puuteollisuutta olisi siistiä nähdä paikan päältä.

Puutekniikka:
Antaa monipuolisemmat mahdollisuudet työelämään kuin nimi ehkä antaa olettaa.