"Juuri nyt näen itseni ensi kesänä samoissa työtehtävissä – ja toivottavasti valmistumisen jälkeenkin."

Kesätöissä: Henri Vauhkonen (Penope Oy)

Teknistä myyntiä valmistumisen jälkeenkin?

”Toimenkuvani oli puuntyöstöön liittyvien tarvikkeiden eli liimojen, terien sekä hiomatarvikkeiden tekninen myynti sekä koko myyntiprosessin opettelu tavaran tilaamisesta aina toimitukseen saakka. Kun konttorilla istuminen alkoi kyllästyttää, saattoi nostaa kytkintä ja lähteä käymään kentällä asiakkaiden luona. Kaupanteko ja heidän kanssaan jutteleminen oli kaikista opettavaisinta. Ei ollut sellaista työpäivää, jolloin olisi pärjännyt pelkällä suomen kielellä. Ensi alkuun asiakaskäynnit tuntuivat siltä, kuin olisi mennyt oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Juuri nyt näen itseni ensi kesänä samoissa työtehtävissä Penopella – ja toivottavasti valmistumisen jälkeenkin.”

Homman nimi:
Olin työharjoittelussa toukokuun alusta elokuun loppuun Penopella, joka tuo maahan ja myy työstökoneita, konelinjoja ja teollisuustarvikkeita. Toimenkuvani oli puuntyöstöön liittyvien tarvikkeiden eli liimojen, terien sekä hiomatarvikkeiden tekninen myynti sekä koko myyntiprosessin opettelu tavaran tilaamisesta aina toimitukseen saakka. Asiakaskäyntejäkin tuli tehtyä eri puolilla Suomea noin 30 kappaletta, vaikka kokemus olikin vielä vähäistä. Asiakaskäynnit antoivat rahaakin arvokkaampaa tietoa erilaisista tuotantomenetelmistä.

Paikan hankkiminen:
Niin kliseiseltä kuin se voikin kuulostaa, niin aktiivisuus palkitaan. En varsinaisesti missään vaiheessa hakenut töihin Penopelle, mutta yritysvierailun sekä Jyväskylän Puu- ja Bioenergiamessujen yhteydessä esitin kiinnostukseni työskennellä yrityksessä valmistuttuani. Taisin jäädä jollakin tavalla positiivisesti mieleen, sillä seuraavana talvena minuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin palvelukseen lähes siltä istumalta. Muutamien haastattelujen ja neuvottelujen jälkeen kuviot olivat selvillä. Aloitin työt toukokuussa opetellen tuoteryhmäpäällikön hommia hyvän perehdytyksen siivittämänä. Tarkoitus olisi jatkaa näitä työtehtäviä ensi keväänäkin, mutta myös syksyllä ja talvella koulun lomassa.

Plussat ja miinukset:
Ehdotonta plussaa näissä hommissa oli työnkuvan monipuolisuus sekä ihmisläheinen työ. Kun konttorilla istuminen alkaa kyllästyttää, voi nostaa kytkintä ja lähteä käymään kentällä asiakkaiden luona. Kaupanteko ja heidän kanssaan jutteleminen kaikista opettavaisinta. Toki pitää mainita myös kielitaidon käyttö, sillä ei ollut neljän kuukauden aikana sellaista työpäivää, jolloin olisi pärjännyt pelkällä suomen kielellä. Mitään varsinaista huonoa puolta en keksi, mutta ensi alkuun asiakaskäynnit tuntuivat siltä, kuin olisi mennyt oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Totta kai se oli ymmärrettävää, sillä ihmiset eivät olleet ennestään tuttuja, puhumattakaan kaikista tuotteista. Tästä huolimatta, käynti käynniltä ja päivä päivältä, asiat ja ihmiset tulivat tutummiksi ja reissut alkoivat tuntumaan mukavan työnkuvan normaalilta osalta.

Aiemmat ja tulevat työpaikat:
Tekninen myyntityö Penopella tuntuu jotenkin kaikkien aikaisempien työkokemusten ja harrastustenkin summalta. Olen tehnyt kaupan alan hommia yläkoulusta saakka, milloin rautakaupassa myyjänä ja milloin ruokakaupassa kassatyöntekijänä. Viime kesän harjoittelun suoritin puuseppänä eräässä pienemmässä verstaassa, mistä saatua kokemusta ei voi mitata rahassa. Ei pidä myöskään unohtaa puukäsityöharrastustani, josta on tullut paljon hyvää oppia ja tuntumaa puutuoteteollisuutta ajatellen. Tulevat työpaikat? Juuri nyt näen itseni ensi kesänä samoissa työtehtävissä Penopella – ja toivottavasti valmistumisen jälkeenkin.