"Haluaisin rakentaa puusta rumpuja. Olisi yksi ainut joka tekee sellaisia rumpuja, ja se olisin minä."

VIDEO | Unelmana soittimia rakentava yritys

”Puutekniikan opiskelu merkitsee minulle sitä, että voin päästää luovuuden valloilleen.  Näissä opinnoissa pääsee suunnittelemaan itse ja myös toteuttamaan alusta loppuun itse. Opiskelupaikkaa pohtiessa koin että pitää tehdä jotain, missä on hyvä. Löysin puutekniikan ja tässä ollaan. Haluaisin rakentaa puusta rumpuja, tehdä jotain sellaista, mitä kukaan ei ole vielä keksinyt.”

Itse opin parhaiten siten, että pääsen tekemään ja kokeilemaan. Parasta näissä opinnoissa onkin ehkä se, että käytännön hommaa on todella paljon. Laboratoriossa työskentelemme esimerkiksi laserin ja kuivaamon kanssa. Täällä ei jätetä asiaa siihen, että luettaisiin kirjasta miten asia tehdään, vaan säädetään itse arvoja ja opitaan sitä kautta. Ajattelin että teorian ja käytännön suhde olisi 50–50, mutta kyllä se on pikemminkin 30–70.

Opintoihin liittyvä yritysyhteistyö hyödyttää opiskelijoita monella tavalla. Tänä vuonna olin parilla messuilla esittelijänä ja sain toimeksiantoja, joita pääsen toteuttamaan. Työharjoittelussa hienopuusepänhommissa näin toimintaperiaatteet läheltä. Aloin miettiä, miten yritys toimii ja miten siinä pitää olla osallisena, jotta koko organisaatio toimisi mahdollisimman hyvin.

Puutekniikan opinnot sopivat erityisen hyvin ihmisille, joita kiinnostaa metsä ja puu. Puusepän opinnot tai tausta muotoilussa olisivat hyvä pohja. Täällä saa hyvät valmiudet mihin tahansa teollisuudenalaan, jossa ollaan tekemisissä puun kanssa – huonekaluteollisuudesta sahateollisuuteen asti. Tärkein asia, jonka olen tähän mennessä oppinut, on hyvän suunnittelun merkitys. Ei riitä että piirtää paperille jotain ja aloittaa työt, vaan pitää suunnitella hyvin, tehdä kunnolliset työpiirustukset ja pohtia tehokkaat tuotantomenetelmät. Turhat työvaiheet syövät yrityksen tulosta, joten suunnittelu pitää tehdä hyvin alusta alkaen.

Kun valmistun, haluaisin päästä johonkin yritykseen myynti-insinööriksi. Myyntityö kiinnostaa, ja minulla on siitä kokemusta kesätöistä. Toisaalta minua kiinnostaisi perustaa yritys soitinrakennusalalle. Haluaisin rakentaa puusta rumpuja, tehdä jotain sellaista, mitä kukaan ei ole vielä keksinyt. Uniikkia, ei bulkkitavaraa. Olisi yksi ainut joka tekee sellaisia rumpuja, ja se olisin minä.

Henri Vauhkonen
puutekniikan opiskelija
Lahden ammattikorkeakoulu