"Suomalaisissa firmoissa tunnetaan tämä koulutus aika hyvin, siitä on meille hyötyä."

VIDEO | Teoriaa ja tekemistä

”Pitkäaikainen haaveeni on rakentaa suomalaisesta koivusta polkupyörä. Harrastan maasto- ja maantiepyöräilyäkin ja olen pitkään pyöritellyt ajatusta, että suunnittelisin kokonaan puusta valmistettavan pyörän. Puutekniikan koulutuslinjalta saa hyvät valmiudet työelämään. Suomalaisissa firmoissa tunnetaan tämä koulutus aika hyvin, siitä on meille hyötyä.”

Olen koulutukseltani puuseppä. Ammattikoulun ja armeijan jälkeen tein monta vuotta puusepän töitä, kunnes lähdin opiskelemaan eteenpäin. Puutekniikan opinnot ovat luonteva jatkumo aiempaan osaamiseeni. Opiskelu merkitsee minulle ymmärrystä ympäristöstä ja siitä, miten käytetään raaka-aineena tehokkaasti ja ekologisesti. Minulle on tärkeää, että pääsen työskentelemään sellaisen raaka-aineen kanssa, joka on ympäristön kannalta tehokas ja kestävä.

Opinnoissa parasta on käytännön ja teorian suhde. Sopiva osa opinnoista on tutkimustyötä, ja laboratorion puolella pääsee sitten testaamaan asiat käytännössä. Nämä opinnot sopivatkin sellaisille, joilla pysyy vasara kädessä. Tietotaidon soveltaminen käytäntöön on tärkeä osa opintoja. Tärkein asia, mitä olen tähän mennessä oppinut, on puu raaka-aineena. Mistä se tulee, miten se tulee, miten se saadaan tehokkaasti käyttöön ja miten saadaan tuotettua mahdollisimman paljon erilaisia tuotteita.

Puutekniikan koulutuslinjalta saa hyvät valmiudet työelämään. Suomalaisissa firmoissa tunnetaan tämä koulutus aika hyvin, siitä on meille hyötyä. Yhteistyö on tiivistä – kurssien puitteissa käydään ekskursioilla ja yritysvierailuilla ja toteutetaan erilaisia projekteja yritysten toimeksiannosta. Kun kontaktit ovat hyvät, mahdollisuus saada kesätöitä ja myöhemmin myös työllistyä paranevat.

Haaveilen hyvästä, koulutusta vastaavasta työpaikasta. Haluaisin päästä toteuttamaan omaa insinöörin ammattitaitoa ja viemään osaamistani puualalla eteenpäin.

Matias Lappalainen
puutekniikan opiskelija
Lahden ammattikorkeakoulu