"Päädyit sitten mihin puualan työpaikkaan tahansa, voit olla varma, että kouluaikana hankkimasi tiedot ja taidot ovat vasta pintaraapaisu siihen, mitä tulet työssä oppimaan."

Puun sankari: Tuomo Nummela, asiantuntija (UPM-Kymmene Wood Oy)

Opinnoista hyvä pohja töihin


”Puuala on perinteinen ja monipuolinen toimiala, josta löytää kyllä oman polkunsa. Opinnoissa saa yleistiedot koko kentästä ja hyvän pohjan puualan monipuolisiin töihin.”

Puualalle:
Isäni oli puuseppä, ja olin ollut myös useana kesänä kesätöissä mekaanisessa metsäteollisuudessa kesätöissä. Muutenkin puutyöt ja puurakentaminen ovat olleet jo lapsesta asti osa elämää, joten tuntui luontevalta hakea opiskelemaan puualaa.

Opinnoilla alan töihin:
Valmistuin keväällä 2006, mutta työsopimuksia UPM:n kanssa minulla on ollut vuodesta 2004. Vuonna 2010 olin tuuraamassa Jyväskylän tehtaan tuotannonsuunnittelijaa, kun minulta kysyttiin kiinnostuksesta liittyä tilaus-toimitusketjuprojektiin tuotannon osion rakentamiseen ja kehittämiseen. Vastasin tehtaiden tuotannonsuunnittelun työkalujen ja toimintatapojen suunnittelusta ja kehityksestä sekä koulutuksesta. Nyt toimenkuvana ovat kyseisten palikoiden kehitys- ja tukitoiminnot.

Tiedot ja taidot käytössä:
Opinnoissa yhteen osioon keskittyminen on loppujen lopuksi aika pinnallista. Päädyit sitten mihin puualan työpaikkaan tahansa, voit olla varma, että kouluaikana hankkimasi tiedot ja taidot ovat vasta pintaraapaisu siihen, mitä tulet työssä oppimaan.

Opiskelu:
Parasta oli opiskelutoverit, erilaiset harjoitustyöt sekä työharjoittelut yrityksissä. Meillä oli tosi tiivis luokkahenki – iso osa samasta jengistä, joka perusti joukkueen Lahden kortteliliigaan (jalkapallo, salibandy, kaukalopallo yms. omat urheilukisat). Joukkue on vieläkin koossa ja aktiivinen.

Kesätyöt ja työharjoittelut:
Kesät 1999-2004 tein kattoristikoita Koskisen Oy:llä. Syksyllä 2004 tein harjoitustyön UPM:n Lahden jalostustehtaalla. Siitä lähtien tein opiskelun lomassa viikonloppu- ja iltatöitä UPM:ssä. Kesät 2005-2006 sekä syksyn 2006 olin projektityöntekijänä, 2007 tuli nimitys projekti-insinööriksi.

Opintoprojektit:
CNC-solun kameramittausyksikön käytettävyys ja laatu oli lopputyöaiheena monipuolinen ja sopivan haastava. Oli todella mielenkiintoista työskennellä CNC-koneiden kanssa – ja kameratekniikan, jota ei koulussa juuri edes sivuttu. Määrämittasahaus–tutkimuksessa kiersimme kaikki UPM:n Suomen koivuvaneritehtaat. Mielenkiintoinen projekti, jossa arvioitiin käyntiastetta sekä haasteita sahojen toiminnassa. Lopputulemana tehtaille tehtiin muutoksia. Kylttiprojektissa kasasimme tiedot Lahden jalostustehtaan koneista ja linjoista, ja teimme uudet opastekyltit tehtaalle. Haastavinta ja mielenkiintoisinta oli konserniohjeistusten mukainen graafinen puoli sekä aika vapaat kädet toteutukseen antanut tehtaan johto. Muutenkin UPM:llä vastuuta on aina annettu, kun asiat on hoidettu aiemmin mallikkaasti. Asia, jota arvostan tälläkin hetkellä työssäni.

Puualan tulevaisuus:
Biopolttoaineet ovat nyt pinnalla, ja uskon sen puolen jatkossakin kehittyvän ja laajentuvan. Perinteisillä toimialoilla tuotannon tehokkuus ja raaka-aineiden tehokas käyttö mahdollistavat toiminnan jatkamisen ja kehittämisen Suomessa.