"Yrittäjänä esimiehiäni ovat asiakkaat."

Puun sankari: Vili Koskinen – yrittäjä jo valmistuessaan

25-vuotiaana puutekniikan insinööriksi valmistunut Vili Koskinen on ehtinyt pyörittää opiskelujen ohessa omaa yritystään kolme vuotta. Aluksi hän teki saneeraus- ja uudisrakennustöitä, sitten suunnittelua ja messuosastojen rakentamista. Hän kertoo saaneensa Lahden ammattikorkeakoulusta hyvät eväät yrittäjyyteen. Yrittäjän esimiehiä ovat asiakkaat.

– Päätin perustaa yrityksen vähän sattuman kautta. Yhdelle kesälle ei löytynytkään kesätöitä, joten järjestin niitä itse.  Alkuun yritykseni teki saneeraus- ja uudispuolen hommia, sittemmin erilaisia suunnittelutehtäviä ja messuosastojen rakentamista, Koskinen muistelee.

– Mieluisinta minulle on puurakentaminen, ja sehän sisältää paljon vaihtoehtoja.

Nuori yrittäjä on ehtinyt työllistää jo muitakin.

– Minulla oli Novartille puolentoista vuoden projekti, jossa tein Keittiömaailman myymälöihin keittiömoduuleja. Se oli ikään kuin tehdastuotantoa pienessä mittakaavassa – lastulevyä sisään, elementtiä ulos. Tuolloin yritykseni  palkkalistoilla oli parhaimmillaan neljä työntekijää.

Novartille toteuttamassa projektissa Koskinen pystyi yhdistämään opiskelun ja yrittämisen.

– Pystyin toteuttamaan esimerkiksi elementtien ja tuotannon suunnittelut kouluprojekteina, samoin muut opiskelijat tekivät tuotannon suunnittelua projektiin. Kun suunnitelmansa pääsee toteuttamaan käytännössä, oppii paljon enemmän kuin keksittyjä tuotantoja suunnitellessa.

LAMKista  yrittäjyyden eväät

Vili Koskinen kertoo saaneensa Lahden ammattikorkeakoulusta hyvät eväät yrittäjyyteen.

– Puutekniikan opinnoissa katsotaan puutuoteteollisuutta monesta eri näkökulmasta. Skaala on laaja ja opiskeltavat aiheet monipuolisia. Kokonaisuuden hahmottaa useiden eri näkökulmien kautta.

Yrittäjyyden plussat ja miinukset ovat tulleet jo käytännössäkin tutuiksi.

– Joitain asioita olen oppinut kantapään kautta, vaikka olen hakenut neuvoja ja apua esimerkiksi tilitoimistosta. Työllistäjän roolissa on pienyrittäjälle haasteensa. Terveystarkastukset ja muu byrokratia hankaloittavat esimerkiksi työntekijän palkkaamista muutamaksi viikoksi.  Pienessä yrityksessä ei välttämättä heti ole tarjota pitkäaikaista työsuhdetta.

Toisaalta Koskinen nauttii yrittäjyydestä elämäntapana.

– Tuttu sanonta pitää paikkansa, yrittäjä on aina töissä. Joskus painan tosi pitkää päivää, mutta osaan kyllä järjestää itselleni lomaakin. Ja sitten teen ennen lähtöä enemmän hommia. Yrittäjänä esimiehiäni ovat asiakkaat. Hommat pitää hoitaa hyvin, mutta itse saa päättää koska.

Vaikka heittäytyminen yrittäjäksi tapahtui keskellä opintoja, ei opintojen kesken jättäminen kuitenkaan tullut mieleen.

– Olen ylpeä hankkimastani koulutuksestani. Yrittäjänä kelpaa sanoa, että olen puutekniikan insinööri.