"Innovaatioiden ja muotoilun avulla erotutaan ja luodaan kilpailuetua, jolla menestytään kansainvälisillä markkinoilla."

Puun osaajat: Isku

Isku on suomalainen perheyritys, jonka valmistamat huonekalut ovat olleet osa lähes jokaisen suomalaisen arkea, opiskelua ja työtä jo yli 85 vuoden ajan. Monet meistä ovat aloittaneet koulutaipaleensa Iskun valmistaman puisen pulpetin ääressä, ja monelta löytyy kotoa ja työpaikalta Iskun valmistamia huonekaluja. Usein laadukkaat ja testatut huonekalut soveltuvat hyvin sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Esimerkiksi Kurt Hvitsjön 50-luvulla suunnittelema Tuoli 50 -koululaistuoli on noussut nyt 2010-luvulla trendituoliksi kotikäytössä.

Yksi Iskun valmistamien tuotteiden pääraaka-aineista on puu, joka on muotoutunut Iskun tavoin ajan hengen ja asiakkaiden vaatimusten mukaan. Ensimmäiset Iskun valmistamat kalusteet olivat puusepänverstaassa valmistettuja yksittäiskappaleita, joita seurasi massatuotannon ja suurien sarjojen aika. Nykyisin huonekaluteollisuutta leimaa tarve pienille ja joustaville sarjoille, joita kustomoidaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Isku vastaa tähän tarpeeseen investoimalla teollisuuteen ja tuotekehitykseen sekä kehittämällä valmistusprosessejaan entistä joustavammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi.

Isku on kansainvälistyvä yritys, jolle tekniset innovaatiot ovat viennin edellytys, kuten monelle muullekin suomalaisille yritykselle. Innovaatioiden ja muotoilun avulla erotutaan kilpailijoista ja luodaan kilpailuetua, jolla menestytään kansainvälisillä markkinoilla. Viimeisimpänä Iskun ja LAMK:n kehitys- ja tuotteistamisyhteistyön tuloksena syntyi Hygiene-konsepti, joka on kokonaisvaltainen antibakteerinen ratkaisu vaativiin hoivaympäristöihin, esimerkiksi sairaaloihin ja hoivakoteihin. Jotta antibakteerisuus toteutuisi täysipainoisesti, pitää valinnat ulottaa rakennusvaiheesta aina yksittäisiin hanoihin, ovenkahvoihin ja huonekaluihin asti. Antibakteerisuuden toteutuminen edellyttää yritysyhteistyötä tuotekehityksessä ja lopullisen projektin toteutuksessa.

Isku suunnittelee ja valmistaa huonekaluja koteihin ja julkisiin tiloihin. Tuotekehitysprosessiin osallistuu kymmeniä eri alojen ammattilaisia, joista jokainen antaa oman panoksensa uuden tuotteen syntyyn. Teknisesti laadukkaat materiaalit antavat muotoilijoille vapauksia ilmaista itseään ja suunnitella uutta. Monet Iskun kansainvälisestikin kiinnostusta herättäneet tuotteet ovat syntyneet materiaali-innovaatioiden ympärille. Esimerkiksi Mikko Laakkosen kansainvälisesti palkittu Kaava-tuoli on valmistettu Iskun ja UPM:n yhteistyössä kehittämästä Grada-vanerista, jonka huippuluokan tekniset ominaisuudet mahdollistavat kokonaisten tuotteiden valmistamisen yhdestä kappaleesta lämmön avulla.

© Kuvat: Isku